29 януари 2014 г.

"Напръскан" фон

Знаете, че никак не съм ревнива към материалите, които ползвам. От доста време, "усложних живота си", като започнах да добавям рецепта към всяка публикация, както и списък с използваните от мен маркери за оцветяването на картинката. Точно толкова неревнива съм и към техниките, които ползвам. Никой не се е родил научен, а с постоянство и непрекъснати тренировки уменията се развиват.

На няколко пъти ми се случи да получа запитване за начина, по който оцветявам напръсканите фонове. Интернет пространството е пълно с подобни уроци и демонстрации, но в днешната публикация аз искам да споделя моя начин. Направила съм много и подробни снимки, така че, въоръжете се с търпение... 

Картинката, която избрах е I forgot на Mo. Винаги преди да престъпя към оцветяване решавам дали ще изрязвам картинката по контура й или ще има фон. В конкретния случай прецених, че е добре да се изреже в кръгла форма и я очертах около фигурата:


Следващата стъпка е подборът на хартиите, които ще ползвам за картичката, така не се чудя с какво да комбинирам вече оцветената картинка:


Пропускам стъпките по оцветяването на слончето, защото не това е предмета на днешната публикация. След като съм оцветила картинката, решавам в какви цветове ще бъде нейния фон. Необходими са поне три нюанса, като е добре най-светлия да е доста по-блед от останалите. В случая избрах част от тоновете, с които оцветих вътрешната част на ушичките.


Независимо от останалите цветове, маркерът, с който започвам винаги е Warm Gray 5 на ProMarker с адаптиран тънък накрайник. С него очертавам цялата фигура, а понякога подчертавам и светлосенките:


Продължавам с най-тъмния от избраните фонови цветове. Докато го нанасям се опитвам леко да "размажа" сивата линия от ProMarker-а:


Следва втория тон...


...и третия...


В случая се наложи да добавя още един много по-светъл тон, защото тези, които бях избрала предварително се оказаха малко по-тъмни от това, което исках:


Следва "напръскването" на фона. Започвам със сиви точки, разположени близо до контура на картинката. Следват най-тъмнорозовите и по-светлите. Колкото по-светъл става тона, с който работя, толкова по-малко точки слагам. Опитвам се всички следващи да са по-малки от предните:


Фонът е почти готов, но виждам, че има леко разминаване с гамата на фоновите хартии. Те са с леко жълтеникав отенък, за това ще мина целия фон с един неутрален, светъл цвят:


Сега вече основата на фона е близка до фоновите хартии:


Изчаквам около 15 минути всичко да изсъхне напълно. С Colorless Blender-а нанасям големи петънца по целия фон. Старая се те да попадат върху най-цветните и контрастни точки:


Моето слонче е готово за оцветяване. Понякога, когато не ми се вади машината го изрязвам по очертанията с ножичка:


Последната стъпка е "дистресването" на външния край на картинката. В повечето случаи ползвам един и същи цвят - Walnut Stain:


Ами това е! Картинката вече е готова и може да стане част от картичка:


15 коментара:

 1. Вили, прекрасен урок! Ако оцветявах със сигурност щях да пробвам :-), но наистина ми беше много, много интересно!

  ОтговорИзтриване
 2. W O W! Your coloring is just stunning!! Thanks a lot for the tutorial. Hugs, Ivonne

  ОтговорИзтриване
 3. Вили,благодаря за изключително полезното уроче. Проследих всяка стъпка с огромен интерес:))) Поздрави и хубава седмица.

  ОтговорИзтриване
 4. You are a Master! I won't probably color like this even if you were sitting next to me LOL Great job!
  Have a nice day!
  Anna xxx

  ОтговорИзтриване
 5. Вили, супер е урочето! А и картинката е станала много сладурска с твоето оцветяване!

  ОтговорИзтриване
 6. Благодаря за чудесното уроче, Вили!

  ОтговорИзтриване
 7. Eхааа, много интересно и полезно уроче, Вили! Благодаря!

  ОтговорИзтриване
 8. Вили, страхотно уроче. Все още съм твърде начинаеща в оцветяването, но такива вдъхновения ми действат много зареждащо. Гуш

  ОтговорИзтриване
 9. Пак да кажа - благодарско. Тъкмо се тюхках на двете феи - как точно се прави те тоз фон и ти ми отговори...Сега имам и на какво да пробвам. Дано се получи (имам 3 скрапнати картинки за проба, така че се надявам на оригинала да стане ;-))

  ОтговорИзтриване
 10. Страхотен урок, благодаря ти Вили, точно днес се мъчих с този фон на точки, все си скапвам картинката заради него. Е днес леко леко горе долу успях, но е далеч от начина които трябва да бъде, Но с постоянство към прогрес, ще се науча и на това. Благодаря ти отново :))

  ОтговорИзтриване
 11. Страхотен нагледен урок,Вили :-) Благодаря!

  ОтговорИзтриване
 12. Благодаря за урока, Вили! В момента избягвам да оцветявам, т.к. нямам достатъчно време... Но занапред ще го пробвам задължително! Прегръдки, Ани

  ОтговорИзтриване
 13. Вили, супер уроче, както винаги! Много благодаря и аз ! Усмихнат ден!

  ОтговорИзтриване

01 09 10