29 май 2012 г.

Оцветяване с копик маркери - моят начин

По молба на Тони и Щурчо от предната публикация, реших да ви представя моят начин за оцветяване с копик чао маркери. Предварително държа да уточня, че съм лаик по отношение на работата с тези рисувателни средства. Рисувам от малка, но не и с алкохолни маркери. Виждам, че в чуждите сайтове хората споделят, че са ходили на курс и са сертифицирани за работа с копик маркери. При мен нещата са на принципа "проба - грешка". Ще се опитам да ви разкажа за това как аз оцветявам моите печати и какви основни правила спазвам.

На първо място - винаги рисувам на дневна светлина. В момента, в който светна лампата, цветовете и контрастите коренно се променят. 

Ползвам картон около 200 - 250 грама, с гланцирана (бяла) и негланцирана (кремава) страни. Бях го купила за оцветяване с дистресни мастила и тогава ползвах гланцираната страна. С копиците установих, че гърба (негланцираната страна) е идеален, защото структурата му позволява разливане на мастилото, което е задължително за преливането на цветовете. 

Маркерите, които ползвам са купени в комплект от 72 цвята, като преобладават телесните и сивите тонове, т. е. само те са през един - два номера и позволяват преливане. Много искам да си купя и другия комплект, с което да имам цялата гама. Ползвам мастило Memento, защото не е на алкохолна основа и не се размазва при оцветяването.


Никога не оцветявам картинка, без предварителна идея, с кои хартии (цветове) ще я комбинирам. Докато оцветявам, блокчето стои до мен, за да го виждам и да мога да налагам тоновете.


Напоследък имам "русо" настроение и мисля да направя Тилда руса. Оцветявам всички открити части от тялото и цялата коса с най-светлия телесен цвят, който имам. Минавам със следващия тон линията на косата, бузките, местата на сгъвките и части от къдриците - около лицето, дрехите и т. н. Повтарям втората стъпка с още два тона, като намалям дебелината на линията.


Преминавам към оцветяване на бузките с три тона. Минавам цялото лице и другите открити части на тялото с най-светлия цвят, за да се разлеят нюансите. Подсилвам цвета на бузките с розови нюанси.



Преминавам към косата - със средния тон оцветявам долния и горния край на бретона, частта от косата около рамото и лицето и отделни къдрици. Повтарям същото и с най-тъмния тон. Накрая повтарям цялата коса с най - светлия телесен цвят. Сега вече линията под бретона ми изглежда бледа и я минавам с някой от средните телесни тонове.


Преминавам към обувките, шапката и куфарчето. Имам само три близки сини цвята и въпреки, че не са последователни номера, използвам тях. Започвам от най - светлото, по - тъмното и последно е най - тъмното. Повтарям всичко с най - светлия тон.


Идва редът на роклята и чорапите. Решавам да ги оставя светли - ленен цвят. Отново използвам най - светлите телесни тонове (явно тях ги ползвам най - много). Редувам светло, тъмно и пак светло. Най - изпъкналите светли части "измивам" с копика за отнемане на цвят.



Сега трябва да оцветя ъгълчетата и дръжката на куфарчето - отново от светло към тъмно и пак светло.



Остана цветето на шапката. То е много мъничко и по два тона от цвят са му достатъчни.


И сега идва най - приятната ми част - "съживяването" на картинката. Правя контур около фигурката с най - светлото сиво, което имам, следвано от един тон по - тъмно и отново светлото. Накрая "измивам" външното ръбче на контура с копика за отнемане на цвят.




Сега имаме една по - контрастна Тилда.



Дори си подхожда с хартиите:


Публикацията стана малко дълга, но целия процес по оцветяването отнема не повече от 15 - 20 минути. По същия начин може да се оцветява с акварелни или други водно разтворими бои, но при тях се рисува от най - тъмното, към най - светлото.

За да виждате снимките в оригиналния (голям) размер - "цък" на снимката и с десния бутон "Преглед на изображението". След това с лупичката, снимката става огрооомна.

Ако имате въпроси, оставам на разположение.

22 коментара:

  1. Чудесен мастер-клас!!!
    Благодаря ти за споделянето му!!!
    И аз оцветявам на същия принцип със 72 цвята.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти за урока! Много полезен ми беше.:) И аз се опитвам да оцветявам по този начин, но не ми се получава толкова хубаво като теб.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, аз първите си 5 - 6 картинки не съм ги показвала ...
      Хубаво и лошо оцветяване са субективни понятия, важен е цялостният резултат.

      Изтриване
  3. Страхотен урок, Вили. Ако скоро се сдобия с алкохолни маркери, със сигурност ще пробвам твоя начин :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен и много подробен урок. Благодаря. Аз също не разполагам с копици, но ти ми даде увереност,че не е толкова трудно да се работи с тях:)

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотен урок, много хубаво оцветена Тилда, което ми е една от любимите персонажи за оцветяване, защото има голям 'мегдан за нанасяне на светлосенки и т.н. Възхитена съм от твоето професионално оцветяване!

    ОтговорИзтриване
  6. Е, спокойно можеш да си спестиш парите за курсове :) Те са за бездарници като мен, която като прочетох материала ти си казах "Аааа, това не е за мен. Много ми е сложно!" :) Но ти се справяш блестящо! Браво и за оцветяването и за представянето на процеса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не, не, не съм съгласна! Какво означава бездарник?
      Представяш си едно местенце в картинката, от където идва светлината
      и всичко останало е сенки - в гънките на крайниците, под бретона, под гушката,
      в диплите на роклята, под полата, в крайчетата на обувките и чантата. В нета е пълно с инфо. Никой не се е родил научен и никой не знае всичко.
      Щом си креативен и искаш да го правиш, значи си НАДАРЕН!

      Изтриване
  7. Вили, мнооого хубаво уроче! При теб ми изглежда толкова лесно! Но като седна да оцветявам и ... сякаш ми връзва някой ръцете. Може би толкова си и мога, може би е въпрос и на тренинг (определено не съм опитвала много пъти), не знам. Не пречи обаче да опитам отново, но това ще стане като ми е малко по-спокойно.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти за урока-много полезен!Много ще се радвам и на уроче с акварелни моливи,стига да не ставам нахална,но ще бъде много полезен за всички нас ,които нямаме пълен комплект копик маркери.Аз срещам най голямо затруднение до постигането на телесните нюанси при оцветяването с акварелните моливи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам, Ади, но никога не съм рисувала с акварелни моливи и не зная нищо за техниките, при рисуване с тях. Когато навремето рисувах с темперни бои, телесния цвят се правеше от смесването на охра с бяло или сиена с бяло, в зависимост от тона на кожата.

      Изтриване
  9. Аз досега не съм оцветявала с такива маркери и изобщо такава техника не съм ползвала в картичките си, но ме провокира много сериозно с урока си и ще взема да се снабдя с такива като начало ;) Много е красив крайния резултат!

    ОтговорИзтриване
  10. Вили, страхотна си! Изключително интересна и полезна публикация. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тони, ти инспирира тази публикация :):):)

      Изтриване
  11. Вили, благодаря ти за полезната и много добре подредена информация. Аз не използвам в картичките си оцветяване, но пък човек никога незнае :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Вили, беше ми много интересно да "те" прочета. Даже ще повторя :) На мен най-любимото ми нещо в картичкоправенето може би е оцветяването. Карам преди всичко по усет, но винаги ми е полезно да видя как го правят другите. Наистина има различни подходи, даже противоположни, но както и ти каза - важен е резултатът. При теб както винаги той е отличен!

    ОтговорИзтриване
  13. Вили, изчетох урочето ти с огромен интерес. Уж оцветявам така, но..поради малкия ми набор от копици, определено не се получава същия ефект..
    Със сигурност обаче ще си набавя липсващи цветове при първа възможност.
    Откакто открих копиците като средство за оцветяване, акварелните ми моливи стоят непокътнати..
    А твоите картинки са винаги перфектно оцветени..Изключително полезен урок..

    ОтговорИзтриване
  14. Вили, благодаря за страхотното уроче - много, много полезно :)Изключителен пост !

    ОтговорИзтриване
  15. Вили, страхотно уроче. Благодаря :) Сега остава да пресъздам прочетеното...

    ОтговорИзтриване
  16. Много благодаря за страхотното и подробно уроче:) Аз още нямам алкохолни маркери ,но искам да питам -тъй-като са алкохолни -имат ли срок на годност -и колко ???:)

    ОтговорИзтриване
  17. Може ли да попитам от къде си си купила този комплект , защото в един сайт го намерих за около 600 долара , което доста .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На въпроси като този, предпочитам да отговарям в личен мейл. Потърсих в твоята профилна информация, но при теб липсва контакт за обратна връзка. Ако все още те интересува отговорът ми, моля, пиши ми на мейла, посочен в информацията за мен.

      Изтриване

01 09 10