29 октомври 2013 г.

Последен поглед

Днешната картичка е необичайна за мен по ред причини.

Много пъти съм казвала, че правенето на картички за мен е само хоби, не приемам поръчки, отказвам всякакви молби за това. Дори и на познати. Да, но в живота винаги има изключения, все се намира някой, който да поднесе своята молба по начин, на който просто не може да бъде отказано. Или просто се натрупват няколко причини и обстоятелства, които правят нещата сами да се случат. Нещо такова се получи преди повече от няколко седмици, когато една майка се свърза с мен, с молба да направя картичка за рождения ден на дъщеря й. Дамата просто уцели момента, остави ми почти месец за изпълнението, нямаше никакви, никакви претенции и изисквания към картичката и не на последно място - рожденчиката се оказа от "моята порода".

При толкова поводи никак не можах да откажа, а и в съзнанието ми изплува една прелестна рисунка на една илюстраторка, която харесвам много. Въпросната илюстраторка си има сайт, в който публикува както готови илюстрации, така и скици. Освен това, нееднозначно е посочила, че употребата на авторските й материали, не е позволена без специалното й съгласие. И понеже аз наистина много, ама много харесах някои от скиците й и имах невероятното желание и нетърпение да оцветя някоя от тях, преди повече от месец написах дълъг и прочувствен мейл до нея, с молба да ми позволи  да оцветя някоя от тях. И така, зачаках. Но отговор не последва. А преди няколко дни, намерих същите скици в няколко други сайта, където дори нямаше линкове към сайта на автора. И аз искрено се ядосах и (като в една популярна реклама) "просто не можах да се сдържа". Е вече картичката с една от скиците на Emmanuelle Colin стана факт. Наистина дълбоко уважавам авторското право, но отношението към почитателите и последователите (каквото би било един мейл, дори и съдържащ кратък отказ) също е част от него.

Не на последно място, знаете, че всичките ми картички винаги са квадратни, с размер 15 на 15 сантиметра. Този път, може би водена от формата на самата картинка, реших да я направя 21 на 12 сантиметра и... О, чудо! Тази форма много ми допадна, изглежда някак особено елегантно. Определено, няма да е последната ми от този вид.

 А сега след дългото обяснение, вижте моята "непозволена" картичка:


Влюбена съм в начина, по който е уловен моментът, точно преди тръгването към най-официалното събитие. Последният поглед в огледалото, който дава настроението за цялата вечер...


А на такава елегантна дама й подхожда само една също толкова елегантна роза:


От вътрешната страна направих джобче за пожелания:


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


11 коментара:

  1. Радвам се, че си си самопозволила това (от чисто егоистични подбуди се радвам)! Картичката е съвсем на ниво "Вили"! Страхотна!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна! Страхотно оцветяваш, комбинацията от жълто и черно е супер!

    ОтговорИзтриване
  3. Както винаги, твориш разкош! Сигурна съм, че нейната получателка ще остане запленена и ще ти е искрено благодарна, че си си позволила "непозволеното" ;)

    Гуш
    Ем

    ОтговорИзтриване
  4. Awsome! I can come here every day and look at your cards and I will just LOVE all of them! Your artwork is just amazing and your colouring out of thw rold!!
    Martina

    ОтговорИзтриване
  5. Ами да - разбирам те! От една страна се опитваш да си "по правилата", от друга те отсвирват и виждаш, че има други, които не са по правилата. И аз винаги се опитвам да дам заслугата или на блог от който съм видяла картичка, или на някой, чиято безплатна картинка ползвам - но определено и да ти кажат НЕ пак е по- добре от нищо...визирам скорошна кореспонденция с Мо :-) (отказаха ми, ама се чувствам удовлетворена)

    И да - подкрепям и Течето - супер, че си нарушила правилата - получила се е страхотна картичка!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Трогната съм от факта, че си ми направила картичка въпреки, че многократно си писала, че ти е просто хоби и не приемаш поръчки. Що се отнася до изображението никога не съм го срещала и съм просто без думи. Откакто получих безценния подарък не мога да спра да го поглеждам, колкото пъти мина покрай него :) Имам чувството, че лицето ми е замръзнало в една огромна усмивка, за която виновни сте ти и майка. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  7. Прелестна е! И цветовете, и оцветяването, и картинката, и розата...всичко! А размерът наистина добре се е получил :)

    ОтговорИзтриване
  8. Such a beauty!!!
    I just discovered your blog and I love every card you made!!
    Your style is original and your coloring is ... what can I say ...great, wonderful, amazing, .... sorry but I don't find the words to express myself. You are a true artiste!!!!!!!!!
    Have a nice day
    Magda

    ОтговорИзтриване
  9. Великолепна е, Вили! Просто приказна! Много харесвам начина, по който успяваш да създадеш атмосфера във всяка картичка.

    ОтговорИзтриване
  10. Абсолютно удивителна! Просто останах без дъх!

    ОтговорИзтриване

01 09 10