4 април 2014 г.

Как да си направим книга със "скрита" спирала

Тази публикация е едно старо мое обещание към Злати, съжалявам, че чак сега успях да я направя :( Днес искам да ви разкажа как скрих спиралата на ето този и този албум. В единия случай албумът е обвит с тапет, а в другия - с плат, но принципът е един същ (само дето при тапета се лепи, а при плата се шие).

За да обясня направата на кориците, ще започна малко по-отдалеч. Многократно съм казвала, че правя албумите от мукава, като за вътрешните страници ползвам тази с дебелина 1,5 мм. След като страниците ми са нарязани (обикновено, като купувам мукава, моля да ми я нарежат в магазина, в конкретния случай в размер 21 на 21 сантиметра), изпилявам всички страни, за да се махнат "рошавите" краища:


Едва след тази процедура, оцветявам картоните по края:


След като всички картони са оцветени и всички хартии по тях налепени, идва време да се пробият дупките за спиралата:


Следва поставяне на страниците в пресата и хубавото им притискане, за да залепнат хартиите идеално:


Оставям страници в пресата поне за няколко часа, но се е случвало и да пренощуват вътре. Пресата си я направих сама (е, мъжът ми проби 4 дупки с дрелката, защото аз изпитвам тих ужас от този електроуред), но идеята видях в този клип.


И сега е време за кориците... Обикновено ги правя с по 1 сантиметър по-големи височината на  вътрешните страници и 1,5 -2 см. по-големи от дължината, за да бъдат малко по-издадени в предната си част. За тях ползвам мукава с дебелина 2 мм. Понеже кориците си ги режа сама с макетен нож, никога, ама никога не мога да направя от първия път двете еднакви. За това се налага да режа отново оттук-оттам, докато станат съвършено равни, което пък от своя страна води до проблема, че си имат посока. Така след цялото напасване си слагам по една стрелка в горната част, за да не се налага втори път да се чудя как да съвпаднат. Следва оцветяване на крайчетата, на които ще бъде хваната спиралата. Обикновено ползвам същия цвят като на пълнежа:



 Следва разкрояването на хартиите за вътрешната страна на кориците. Оставям ги с по половин сантиметър по-малки от самите корици. От изрезките си правя 4 ленти с дължина колкото е страната на корицата, на която ще бъде спиралата. Ширината им е около 2 см.:


Лепя лентите и кориците са готови, време е за пробиване:


Вече е време да се скрои платът (или плътната хартия), с който ще бъдат обвити кориците. За спирала с диаметър 1,25 инча (най-голямата), разстоянието между кориците трябва да бъде 6-7 сантиметра. Това разстояние варира, в зависимост от еластичността на плата. Във всички случаи е по-добре гръбчето да стане по-широко, отколкото да е тясно и да придърпва кориците:


Изрязвям си и една лента, с, която да подплатя гръбчето:


Маркирам ширината на кориците и минавам в горната и долната част тигел на машината:


Отрязвам основния плат на ширината на лентата до тигела:


Подлепям лентата от вътрешната страна с тиксо. Може да се ползва и шивашка подлепваща лента за подгъв или най-обикновен левкопласт - той е текстилен и лепне много добре:


Обръщам лентата и приглаждам с ютията (естествено преди това съм отлепила хартиените ленти от тиксото):


Облепям кориците от външната страна:


Оставям лентите малко по-дълги, защото после ги обръщам навътре:


 Внимателно залепвам корицата:


Подвивам горния и долния край:

Премахвам излишното от външните крайчета и подлепям допълнително:


Залепям и вътрешните зачистващи хартии и слагам кориците поне за 3-4 часа в пресата, за да залепнат идеално. Следва поставянето на спиралата. Тук няма никаква тайна, подреждам стандартно - първо последната страница, следващите, предната корица и накрая задната:


Вече си имаме "скрита" спирала. Аз добавих и няколко цветни ленти, залепих ги със силикон. Могат да се зашият и още след обръщането на вътрешната лента на гръбчето (преди залепянето на кориците), но аз никога не зная предварително, как точно ще декорирам книгата:



Останалата част от албума ще ви покажа когато го завърша. Надявам се да съм била полезна, приятно творене :)

8 коментара:

  1. Вили, с огромен интерес го прочетох на един дъх! Много изчерпателно, докато четях ми идваха куп въпроси, но като стигнах до края разбрах малката тайна! Страхотна си, и тук ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Вили, за търпението и прецизността!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за урочето, Вили!

    ОтговорИзтриване
  4. Вили, ти ще си виновна ако подхвана да ползвам спирали ;) Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  5. Изчерпателен, полезен и много разбираемо обяснен урок!!! Адмирации и благодарности, Вили!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Злати покорно ти благодари за урока. А сега отивам да агитирам мъжО да ми купи машинка за спирали...или пък ще взема от Гери, която си купи...но както знаем - твори ли твори...мислено ;-)

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесно уроче. Благодаря ти, Вили. Ще чакам и готовия албум :)

    ОтговорИзтриване
  8. amazing, thank you for showing me, Vili! I need a cinch or the machine you are using most definitely!

    ОтговорИзтриване

01 09 10