11 май 2014 г.

Пътуване по стъпките в книгите или през Рим по Дан Браун - 2 част

Вторият ни ден в Рим започна от Пиаца дел Пополо с египетския обелиск, Порта дел Пополо и трите църкви:

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo -  Santa Maria di Montesanto and Santa Maria dei Miracoli

След кратка закуска с Капучино фредо (нещо като айскафе) и кроасан поемаме отново по книгата на Дан Браун.


В църквата Санта Мария дел Пополо се намира проектираната от самия Рафаело капела Чиги (малък параклис) и именно това е олтарът на земята.

Santa Maria del Popolo

Santa Maria del Popolo


Santa Maria del Popolo

В този ден беше и рождения ден на голямата ми дъщеря. Тъй като в неделя Ватиканът не работи (което беше първото й желание), тя се задоволи с посещение на Галерия Боргезе, в която е събрана най голямата колекция от творби на Бернини. Минаваме през паркът Вила Боргезе.


Lago a Villa Borghese

Villa Borghese

Галерията е построена в началото на 17 век като "къщурка" в обширното имение на кардинал Шапионе Боргезе на края на града. Днес тя е държавна собственост, но тук все още е изложена семейната колекция. В  Галерия Боргезе за съжаление снимането е забранено. Но както казах и по-горе, тук е събрана най-голямата колекция от творби на Бернини. Сред тях е и любимата ми "Отвличането на Прозерпина", споделена с вас от  официалния сайт на галерията:

Pluto and Proserpina
След като се напълнихме до горе с изкуство и култура, настана време за развлечения... Първата западноевропейска зоологическа градина, която видях преди време беше именно римската. Тогава ми се видя огромна, прелестна и уютна, но сега след като съм обиколила доста подобни в Европа, вече не съм много убедена. Въпреки всичко имаше някои доста сладки екземпляри:

Bioparco di Roma

Bioparco di Roma

Bioparco di Roma

Bioparco di Roma

Bioparco di Roma

Bioparco di Roma

Bioparco di Roma

Bioparco di Roma

Пиаца дел Пополо, поглед от високо:

Piazza del Popolo
И любимият ми фонтан, този път нощен изглед:

Fontana Di Trevi
В този фонтан покойният режисьор Федерико Фелини снима една от най-известните сцени в модерното кино от филма La Dolce Vita. В нея русата сирена Анита Екберг нагазва във фонтана след полунощ и приканва и героя на Мастрояни, да я последва.

Ако смятате да ходите в Рим скоро, имайте предвид, че му предстои сериозна реставрация и може би ще бъде спрян и ограден. Още информация има в тази статия.

1 коментар:

  1. Прекрасни снимки, поднесени по уникален и увлекателен начин! Благодаря. Ще покажа снимките на животните на моя син, където й да отидем, не пропускаме зоопарковете :)

    ОтговорИзтриване

01 09 10