Тази година, по изключение, реших да направя сама коледни сладки. В нашето семейство определено имаме афинитет към немските печива, а книги с рецепти, "забърсвам" винаги когато съм в немскоговоряща страна. За съжаление, до сега винаги се сещах за книгите в последния момент и не ми оставаше време да направя нищо. Именно за това всяка година обикаляме по-големите вериги магазини и изкупуваме всички възможни видове сладки предлагани там. В дните преди Коледа се оказваме с поне три големи пазарски торби, пълни със сладки изкушения, а на третия ден след Коледа всичко вече е излапано. Но тази година реших да се взема в ръце и да направя поне осем вида сладки. Друго си е, когато къщата замирише на канела и карамфил, на ванилия и краве масло...
В няколко поредни публикации ще ви разкажа подробно за всяка рецепта и ще ви покажа моите резултати. Някои от рецептите свалих от нета, някои са от стари тетрадки, а други от специализирани готварски книги. Естествено, модифицирах някои неща, в съответствие със собствените ми предпочитания. Единственото обаче, което винаги спазвам в рецептата е, като пише "масло", да се сложи "масло", а не някакъв изкуствен маргарин.
Канелени звездчки (Zimtsterne) |
Необходими продукти за 100 броя (нека количеството да не ви плаши, звездичките са много малки с размер 3 на 3 сантиметра):
3 белтъка
250 г. пудра захар
270 г. смлени бадеми (аз ползвах готово бадемово брашно, но могат да се ползват и лешници, смлени в блендера)
1 ч.л. канела
1 ч.л. алкохол (ракия, ром, коняк или уиски)
Белтъците се разбиват, добавя се пудрата захар, предварително смесена с канелата. Добавя се и алкохолът. Отделят се 3 с.л. от сместа (за глазура). Към остатъка се добавят смлените бадеми. Оформя се тесто, което става леко лепкаво. Между два листа хартия за печене, предварително наръсени с пудра захар се азточва се лист с дебелина 0,5 см. Изрязват се малки звездички (аз ползвах тази форма), които се глазират с белтъците. Оставят в тавата, в която ще се пекат, покрита с хартия за печене - аз използвах тази на фурната) да престоят поне 5-6 часа (може и цяла нощ). Пекат се в предварително загряна фурна 5-7 минути на 220 градуса. Ако фурната е с вентилатор - на 180 градуса. Затворени в метална кутия, могат да издържат до 30 дни. Повече и по-подробни снимки можете да видите тук.
Аз като един от най-големите любители на марципана, не можах да се въздържа и да не направя поне един вид марципанови сладки...
Бисквити от марципан |
Продукти за около 50 броя:
400 г. готов марципан със захар (настърган на едро ренде)
150 г. пудра захар
2 пакетчета ванилова захар
2 белтъка
4 капки ромова есенция
300 г. филирани бадеми на люспи
Всички продукти, с изключение на филираните бадеми се смесват и се омесва лепкаво тесто. С мокри ръце се откъсват малки топчета, които се овалвйки ги във филирани бадеми, изтегляме на пръчици. Пръчиците се подреждат в тава, застлана с хартия за печене или силиконова подложка. Пекат се в предварително загряна фурна на 170 градуса около 15 минути. При печенето се разливат и (поне моите) стават на бисквити. По желание, могат да се украсят с разтопен на водна баня, шоколадов кувертюр.
Последната рецепта за днес носи най-любимия ми аромат - този на ванилия...
Ванилови рогчета |
Продукти за тестото (около 50 броя):
100 г. смлени бадеми (без обвивката)
275 г. брашно
75 г. пудра захар
2 жълтъка
200 г. студено масло (нарязано на кубчета)
За поръсване:
50 г. пудра захар
2 пак. ванилова захар
Всички продукти за тестото, с изключение на брашното се разбиват с миксер. Постепенно се добавя и брашното до получаване на много меко тесто. Тестото се завива с фолио за свежо съхранение (стреч фолио) и се оставя в хладилника за 1 час. Тестото се разделя на 3-4 части. От всяка се разточва с ръце фитил с диаметър около 1,5 сантиметра. Нарязват се пръчици с дължина 5-6 сантиметра, на които с ръце се изтъняват крайчетата и леко се извиват във форма на малка кифличка. Рогчетата се подреждат в тава, застлана с хартия за печене или силиконова подложка. Пекат се в предварително загряна фурна на 200 градуса, със вентилатор - 175 градуса за около 10-12 минути. Още топли се наръсват със смес от пудрата и ваниловата захар.
Повече снимки и подробности, можете да видите тук.
Your treats look yummy x Susan x
ОтговорИзтриванеЛеле Вилиии, чак тук замириса на ванилия и масло!!! Изглеждат страхотно!!!
ОтговорИзтриванеВили, не мога да коментирам под всяка публикация, но ги изчетох на един дъх всичките 4 части ;) Ще се развихря и аз , но май в последния момрент. Ще изпробвам рецептите ти веднагически още утре ;)
ОтговорИзтриване