11 декември 2013 г.

Осем вида коледни сладки - 3 част

Днес искам да ви покажа още два вида коледни сладки, като този път съм включила и типичните за българската трапеза орехи и не толкова типичните портокалови корички.

Това са едни от първите сладки неща които приготвих в живота си, отдавна още в основното училище. Тогава слагахме вътре в бонбоните черешка от компот. Но животът е толкова динамичен и нещата толкова се промениха, а и компот не съм виждала сигурно от поне 20 години, та този път заложих на по-различната глазура.

Орехови бонбони с ментова глазура

Необходими продукти за около 50 броя бонбони с диаметър 2,5 сантиметра:

2 пакета чаени бисквити (около 400 г.)
1 ч.ч. смлени орехи
3 с.л. захар
3 с.л. мед
100 г. разтопено (на котлона) масло
около половин ч.ч. вода

Бисквитите и орехите се смилат в блендер. Добавят се захарта, меда и разтопеното масло. Добавя се вода до получаване на неронливо тесто. Оформят се малки топчета от тестото, които се прибират в хладилник поне за един час. Глазурата, която ползвах аз е тази, но топчетата могат да се овалят и в счукани орехи, кокосови стърготини (преди да се сложат в хладилника) или да се глазират с шоколад.

Другият типично коледен аромат за мен е този на портокали.

Маслени бисквити с портокалови корички и бял шоколад

Рецептата е същата като тази, но замених черешите с портокалови корички, а черния шоколад - с бял. И ако не ви се занимава да озахарявате портокалови корички, можете да си купите готови от тук.

3 коментара:

  1. Вили, неуморна си! Изглеждат страхотно и съм сигурна, че и вкусът е невероятен! Аз също правя ореховите бонбони по подобна рецепта, но вътре слагам пияна вишна без костилка, от вишновката дето я правя през лятото. Май правя вишновка най-вече заради остатъчния продукт :)

    ОтговорИзтриване
  2. Вили,колко време след като са направени могат да седят и да са вкусни, питам за всичките досега? Изглеждат много вкусно и определено е пробвам няколко рецепти. Би ли споделила и от къде купи бадемовото брашно, в София търсих в големите супер маркети, но без резултат :(

    ОтговорИзтриване
  3. Е ще ти донеса някой друг компот! Много вкусно изглеждат!

    ОтговорИзтриване

01 09 10