9 декември 2013 г.

Осем вида коледни сладки - 2 част

Продължавам с печенето и за картички изобщо не се сещам. Днес ще ви покажа още два вида коледни сладки, с едните от които се занимавах вчера цял ден (с безценната помощ на дъщерите ми), а другите направих като на шега.

Маслени бисквити с череши и шоколад

Необходими продукти за 35 броя:

220 г. краве масло със стайна температура
100 г. пудра захар
380 г. брашно
2 бр. ванилия
1 каф. л. сол
90 г. червени коктейлни череши, отцедени от сока и нарязани на четвъртини
90 г. шоколадов чипс или нарязан на парченца шоколад

Маслото се разбива с пудрата захар и ванилиите. Добавя се брашното. Замесва се много меко тесто, в което внимателно се добавят нарязаните и шоколадовия чипс. Сместа се оформя на руло с диаметър 4 сантиметра върху фолио за свежо съхранение (стреч фолио). Завива се стегнато и се оставя да престои поне 1 час в хладилник. Нарязват се филийки с дебелина 1 сантиметър, които се пекат в застлана с хартия за печене тава на предварително загрята до 170 градуса фурна, за около 12-15 минути. Много бърза и лесна рецепта с ефектен резултат. Повече подробности по начина на приготвяне, а и някои разновидности, може да видите тук.


След миналогодишните декорирани мъфини, някак не можах и този път да пропусна декорирането. Тази рецепта е от старите тефтери на майка ми, но тя накрая ръсеше бисквитите с пудра захар или ги слепваше с някакъв мармалад.

Маслени бисквити

Необходими продукти за 50 броя с диаметър 7 сантиметра:

250 г. масло със стайна температура
1 1/2 ч.ч. кристална захар
1 яйце
1 бр. ванилия
щипка сол
1 бакпулвер
3,5 ч.ч. брашно

От всички продукти се замесва тесто, което завито във фолио за свежо съхранение (стреч фолио) се оставя да стегне в хладилника поне за един час. Разточва се на лист с дебелина 0,5 см. и се нарязва с формички. Бисквититесе подреждат в тава, застлана с хартия за печене или силиконова подложка. Пекат се в предварително загрята фурна на 170 градуса около 15 минути. Докато са топли маслените курабии са много меки и трябва да се оставят да изстинат, за да се втвърдят. Дори и без декорация са изключително вкусни, но ако няма да се украсяват, трябва да се добави в тестото малко повече захар или да се поръсят с пудра захар, защото не са достатъчно сладки.

6 коментара:

  1. Ох, невероятна си, направо ме спасяваш!

    ОтговорИзтриване
  2. Ихааа - какви са яки. А ние вчера - 3 мАмуни ако знаеш какви ги натворихме...ама поне за ядене стават, ако мижаш и не гледаш украсата...

    ОтговорИзтриване
  3. Wow! Толкова пъстри и красиви! Чудни!

    ОтговорИзтриване
  4. Колко още таланти имаш, Вили? Не спираш да ме изненадваш! Как се яде такова красиво нещо? Та то си е за витрина..... Прекрасни неща си сътворила!

    ОтговорИзтриване
  5. Явно тук днес така ми е тръгнало ... примлясквам и преглъщам с широооко отворени очи :-)

    ОтговорИзтриване

01 09 10