4 януари 2014 г.

Необичайни Copic комбинации

Днес искам да ви разкажа за моят опит с Copic маркерите и да ви споделя цветовата схема, която ползвам, когато ги поръчвам от онлайн магазини. Намерих я тук и въпреки, че е направена за дигитално оцветяване, от всички варианти в нета (сравнени с моята, реална таблица), тази ми изглежда най-близка до истинските цветове:
 

Hа няколко пъти съм споменавала, че първите си Copic маркери купих в комплекти по 72 броя. Преди, а и след като ги купих изчетох хиляди коментари как да ги комбинирам, изгледах десетки филмчета каква е техниката за рисуване с тях. Навсякъде се казваше, че преливането на цветовете е възможно само и единствено между съседни номера или между такива направени в серия, вътре в отделните цветове. Сега след почти две години интензивно рисуване с Copic маркери, мога съвсем отговорно да заявя, че това не е съвсем вярно.

За съжаление, когато човек си купи комплект, в него се намират и някои ненужни или нежелани цветове. Когато в единия от комплектите ми се появи Е04, честно казано не разбрах за какво мога да го ползвам. Един единствен цвят, вмъкнат между другите, нямащ нищо общо тях... Реших, че не може да остане така неупотребяван и след време му намерих другите два подходящи цвята, също поставени самотни в гамата им:


Когато оцветявам човешка кожа, аз не ползвам Е000, Е00 и Е02. Не ги харесвам, прекалено розови ми изглеждат. Дълго време предпочитах комбинацията Е50, Е51 и Е53, но в някакъв момент прецених, че Е53 е прекалено кафяв и стои много грубо. Намерих си нова, необичайна и "неправилна" комбинация, която лично на мен ми изглежда по-подходяща:



Ето вижте разликата между варианта с Е53 и този с Е11:


Другите два не на мястото си маркери се оказаха В60 и В63. Дълго време не ги използвах, защото само с два нюанса не може да се получи дълбочина и контраст на рисунъка, но и това се оправи, така че скоро ще покажа нещо, оцветено с тях:



И стигаме да любимият ми BG72, който беше в единия от комплектите. По-късно му купих и BG75 и BG78 и за известно време това ми беше достатъчно. След време пуснаха и BG70, което щеше да реши проблема с най-бледия тон. Огромно беше разочарованието ми, когато се оказа, че този тон е в пъти по-блед от следващия и преливането е напълно невъзможно. Реших, че няма да оставя нещата така и намерих на BG72 подходящото за преливане "приятелче":


Ето, тук се вижда преливането на оцветена картинка:


Знаете, че във фоновете често използвам неутрални, пастелни тонове. За съжаление Copic маркерите не са акварелни или темперни бои и не могат да бъдат смесвани свободно. Точно за това се наложи да си намеря някакъв много по-блед нюанс на цветовете от гамата от YG91 до YG95. Е, намерих си го и това се оказа най-необичайното Y00:
Ето, тук съм оцветила ръкавиците, фустата и кръпките с тази комбинация:


И накрая искам да споделя и за една друга комбинация, която купих с огромно желание - гамата  от R81 до R89. За съжаление най-светлото R81 се оказа недостатъчно светло за моите предпочитания и го комбинирам с RV000:

Използвала съм тази комбинация тук:


В заключение искам да кажа, че когато човек иска да се развива, винаги трябва да се опитва да излезе извън рамките, да наруши правилата и да експериментира. Случва се между неуспешните, да се появят и сполучливи резултати.

17 коментара:

  1. И аз гледах много клипчета, ей,така от чисто женско любопитсатво, но от днес мога да кажа, че пред мен се надигна леко завесата на Тайната на Копик маркерите! Благодаря за споделянето и ти желая много вдъхновение през новата година!

    ОтговорИзтриване
  2. Хей, отдавна чаках подобна публикация от теб. Чудесна е и със сигурност много полезна. Дано стане и традиция. :)
    Честита Нова година, Вили! Пожелавам много здраве, много поводи за смях до сълзи, много сбъднати мечти и постигнати цели. Поздрави от сърце :)ххх

    ОтговорИзтриване
  3. Вили благодаря ти за подробните разяснения :)) благодарение на теб открих доста комбинации. За съжаление в лутането кой маркер да взема и на мен ми се събраха самотни. Но живи и здврави с опити като теб се надявам и аз да открия интересни комбинации. Благодаря ти отново за всичко :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Love this thks for sharing!! The combos are great

    ОтговорИзтриване
  5. Вили ,златна си !Как ми трябваше нещо подобно да прочета !Благодаря ти !

    ОтговорИзтриване
  6. Iva Genemuna:Много,много полезно уроче,особено за такива като мен ,които са начинаещи !Чудейки се от кои цветове да започна да си набавям , за тези ,които си ни представила ,ще !Благодаря ти Вили!С интерес очаквам следващото ти уроче! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Thank you so much for sharing!!
    Your color combinations are fabulous!!!
    I appreciate it a lot!!!!!
    Have a nice weekend
    Magda

    ОтговорИзтриване
  8. Много полезна публикация, Вили! Беше полезна и за мен, въпреки че не оцветявам с копици. Но твоето откритие важи в пълна сила и за останалите маркери. Още веднъж, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  9. Wonderful color combinations, Vili! Thanks for sharing!

    ОтговорИзтриване
  10. Thank you so much for posting these combinations. I've struggled with a couple of these myself. Your coloring always inspires me. :-) Hugs!

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотна публикация!!! Много благодаря, Вили!

    ОтговорИзтриване
  12. Very helpful Villas, thank you. Your colouring is so inspiring, you have a great talent.
    Lorraine

    ОтговорИзтриване
  13. This is a very helpful post and I thank for sharing this information with us. Your works are lovely and I look forward to seeing more. Happy New Year to you and yours, peace and much happiness.
    Laura C.

    ОтговорИзтриване
  14. Честита Нова Година, Вили!
    Много полезна статия си написала. Благодаря ти, че сподели с нас! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Хммм - първо - благодарско за инфото за комбинацията на Е50...на мен пък тя ми идвааше много жлътнава, но така е добре. Иначе - и аз си правя такива експерименти, особено с по- ярките цветове, при които или има голяма разлика със светлото или пък изобщо няма такова (все пак нямам целия набор от копици)...ама ще пробвам всичките идеи някой ден ;-)

    ОтговорИзтриване
  16. Thank you. I have always played with markers often ignoring the three color combos suggested and found such amazing results. Thank you for putting colors together for us to try. Beautiful work!!

    ОтговорИзтриване

01 09 10