10 март 2013 г.

Как да поставим лого на снимките си


Днес искам да ви покажа как да поставяте лого върху снимките, които публикувате. Наложи се да направя тази публикация набързо, тя е нещо от типа "помощ от приятел", предоставена за няколко минути.

И така, да минем на темата. Поставянето на лого може да стане с помощта на много програми, някои сложни, някои-не толкова. Този път става дума за най-универсалната и разпространена програма, която всички имаме - Paint.

Първото условие за тази програма е логото да е във формат PNG, фонът му да е прозрачен и да няма релеф, сенки и други подобни, а и да няма бели участъци. Логото, което аз използвам е релефно и за това специално за днешния урок, направих едно плоско и най-обикновено лого:


С десен бутон върху файла с логото (Open with), отваряме с програмата Paint. От бутона Select избираме Transparent selection:


С курсора на мишката маркираме цялото поле:


С десния бутон избираме Copy:


От File - Open отваряме снимката, на която ще поставяме логото. Снимката се отваря в размера си на 100%, ако е много голяма, с бутона Zoom out, я намаляваме до желания размер. Намалението е само за визуализацията. С десен бутон Paste поставяме логото:


То обикновено се позиционира горе вляво. С курсора на мишката, можем да го движим във всички посоки. С изтегляне на ъгълчетата навътре и навън, можем да променяме размера му:



Ето готовия резултат:




8 коментара:

  1. За Paint пък не бях се сещала - мерси, Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е върхът на красотата, но поне е по-добре от нищо:)

      Изтриване
  2. Вили, благодаря! Разбира се, по подобен начин е възможно да се направи с различни програми за редакция на снимки. Командите се почти еднакви-важен е принципът! Оценявам труда и съобразителността ти да го покажеш в Paint обаче, защото това е най-достъпната програма, която всеки има на компютъра си, и така ще помогнеш на най-много хора. Благодаря отново! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много ценен урок, Вили! А можеш ли да покажеш и разкажеш повече как се прави самото лого, с някоя простичка програма ли е ..аз съм абсолютен лаик в това отношение и ми се иска да науча повече по въпроса :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Програмата, с която аз работя е Фотошоп. Последното, което бих казала за нея е, че е простичка и лесна. Не смятам, че я познавам до такава степен, че да правя уроци за нея. Тази публикация я писах "в движение" и трябваше да отговори на конкретен въпрос. Целта беше да се използва най-разпространената програма за редакция на изображения.

      Изтриване
    2. Благодаря ти, Вили. Насочи ме какво да търся като помощ от приятел :) А вече знам и откъде :)))

      Изтриване
  4. Благодаря за ценния урок! Ще се възползвам със сигурност. Отдавна се точа на подписа, а освен paint не владея друго май:(. ще се пробвам, пък каквото стане.

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Вили! Чудесно уроче!

    ОтговорИзтриване

01 09 10