3 юни 2013 г.

Шаби шик или Феята с иглата

Започвам този месец с една прекрасна за мен и Кали новина. Двете сме част от новото попълнение на Mo's Dream Team, където ще имаме възможността да ви представяме и показваме нейните (на Мо) чудесни творения, заедно с другите изключително талантливи членове на отбора.

Но отново е понеделник и отново е ден за предизвикателства. Този път в Card Mania сме ви подготвили една любима за всички тема "Shabby Chic/Шаби шик". Спонсори този път са Di's Digi Downloads, както и редовните Хобисимо.

Стилът Шаби шик е много популярен, много харесван и последните години навлезе с уверени крачки в декорацията и обзавеждането. Когато започнах да обмислям днешната картичка, установих, че въпреки популярността си, въпреки наличието и на няколко подобни мебели и вещи в моя собствен дом, не мога да формулирам точно същността му. Започнах да търся в нета и попаднах на една статия в Уикипедия, в която, най-често повтаряната дума беше "дрипав". И тъй като статиите там в повечето случай се пишат от хора, които не винаги са достатъчно изчерпателни или компетентни, реших да проведа собствено разследване по снимков материал. Разгледах снимките от източника на статията, тези в Гугъл, прочетох още няколко статии в нета, както и няколко тематични книги и списания за обзавеждане, които имам вкъщи. Като извод от цялото изследване (без да имам претенции за изчерпателност), сведох характеристиките на Шаби шик стила до няколко основни:
 • представлява смесица от типичната скандинавска декорация и тази във френското шато.
 • натруфен, нежен, "бонбонен" стил.
 • дрипави, антични (или състарени), олющени елементи.
 • преобладава белият цвят във всичките му нюанси, с добавки от всички меки, пастелни и бледи тонове от палитрата. Допустими са и единични контрасти с по-ярки цветове.
 • много характерни са дантелата, флоралните мотиви (особено рози и божури), райетата, панделките, копченцата и перлите.
 • богатите, плътни рамки (олющени и в бледи тонове) на картините и огледалата.
 • канделиерите (свещници и полилеи със свещи), кошниците, клетките за птици, вазите и каните.
 • предпочитаните материали са дърво и естествен текстил, с добавки от състарени, потъмнели метали и разбира се - порцелан.
Естествено, характерни са и всички онези дребни нещица и джунджурийки, носещи нежност и романтичния дух на отминалите времена.

Общо взето от тези правила се водех, докато правих днешната картичка, ето я и нея:


Това бебе е голям сладур, реших, че ще изпъква повече, ако го изрежа близо до контура:


Толкова натруфена картичка не бях правила до сега, но не можах да се въздържа и сложих и макарка, и копченца, и перлички, и дантелки, и топлийки, и какво ли още не: 


Още веднъж искам да подчертая, че моето изследване няма претенции за изчерпателност, напротив, опитах се да го направя по-широко, само като насока. Всеки сам намира за себе си акцентите в Шаби шик, предпочитанията и симпатиите си, това което го вдъхновява. Никой, обаче не може да отрече неговата романтика, уют и женственост...


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

23 коментара:

 1. Вили, всяка следваща твоя картичка ми става най-любима! Но тази просто ми е фаворит!!! Детайла, който най-много ме грабна, е как си омотала краченцето на сладурчето. Ето това е истински 3Д ефект! :))) Прелестна е цялата картичка...... :)))

  ОтговорИзтриване
 2. Направо спираща дъха картичка! Гледам я от 5 минути и откривам нови и нови неща! Наистина много богата картичка! И на мен ми хареса най-много елементът с вдянатата игла и пътят на "конеца". Всяко твое творение е истински шедьовър! Поздравления. И благодаря за изчерпателните пояснения за стила, ще са ми от полза.

  ОтговорИзтриване
 3. Невероятна картичка! Толкова е свежа и сладурска! А детайлите са направо удивителни-иглата с вдянатото конче, макаричката,копченцата, изобщо всичко е измислено перфектно и много идейно! Адмирации!

  ОтговорИзтриване
 4. Их, как само да и нащипеш бузките на тази сладурана! Разкошна е и пак не си успяла да я "претрупаш", всичко си е ама на мястото! Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 5. Вили, и на мен тази картичка ми е в топ 5 на твоите шедьоври! <3 :)))) Толкова детайлност и дълбочина си придала с вдянатото "конче", увито около крачето на Игличка! "Натруфена" не е думата, която я описва,защото всеки елемент е на мястото си! :) БОГАТА е по-подходяща! <3 :))))
  Благодаря ти, че си синтезирала основните характеристики на шаби-шик стила в няколко точки! И според моите проучвания това са основните акценти и атрибути на този стил. :)
  Благодаря и за вдъхновението! <3 ХОХО

  ОтговорИзтриване
 6. Wonderfully designed and gorgeously colored card, Vili! I love every bit of it :)

  ОтговорИзтриване
 7. Нямам думи... Страхотна е! <3 Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 8. Gorgeous card Vili, love your coloring, it's fantastic and gorgeous embellies too.
  hugs
  Donna xx

  ОтговорИзтриване
 9. I love every single detail of it. Absolutely stunning as always! Hugs, Ivonne

  ОтговорИзтриване
 10. Вили,всичко си е на място и този стил ти отива ,но омотаното краче е най-сладката идея!Страхнотна сладурка и мен ме засърбяха ръцете за щипане,на бузки и крачета!Отново шедьовър!!!

  ОтговорИзтриване
 11. Няма как да не се влюби човек! И в Игличка и в картичката ;-)

  ОтговорИзтриване
 12. Aaaaahhhhhh your coloring always temp me to get copics, but my hands are tied very tight... Beautiful, gorgeous coloring... Can you plz plz plz do a tutorial on coloring...

  ОтговорИзтриване
 13. ВСеки детайл си е на мястото - няма нищо претрупано. А с тази малка закачка с иглата става още по-сладурска картичката ти :-)

  ОтговорИзтриване
 14. Освен, че винаги има нещо красиво при теб, Вили, днес си обогатих познанията за този стил. Благодаря ти! Страхотно сладка картичка!

  ОтговорИзтриване
 15. I love to read this your post Vili! Thank your to sharing with us. Card is sooooo beautiful with all yummy embellishments, layout and coloring are gorgeous!!!!
  Jasmina

  ОтговорИзтриване
 16. I love seeing you creations. My favorite part is seeing your flower clusters and die cut decorations. Your coloring is outstanding. I get so inspired! Keep up the awesome work.
  Glynda

  ОтговорИзтриване
 17. Разкошна е! Не мога да й се нагледам! :) Толкова много идея има в тази картичка... Оцветяването няма да коментирам - безпрецедентно! И поздравления за новият тим! За мен не е изненада. :)

  ОтговорИзтриване
 18. Congratulations on making the DT your work is stunning.

  ОтговорИзтриване
 19. Нямам думи, Вили! Прекрасна е!

  ОтговорИзтриване

01 09 10