7 ноември 2013 г.

Не особено образователна училищна книга

Днес искам да ви покажа един проект, който отлежава в главата ми повече от два месеца, проект, който създавах в продължение на повече от десет дни, проект, по който ще работя понякога и в следващите три години.

Става дума за нещо като книга-албум, предназначена за голямата ми дъщеря, съдържаща нейните 5 години в гимназията. Целата на книгата е да събере само училищни спомени, нещо споделено със съученици от нейния клас, емоции изживяни само с хората, с които пет години е делила една класна стая. И при условие, че тази книга ще съдържа емоциите на първото ми дете, при това в период, когато хората съзряват и се превръщат от деца в големи хора, ще съдържа спомени, които ще пази и към които ще се връща през целия си живот, представете си колко емоция и любов вложих аз при създаването й. Исках книгата да бъде цветна, с леко детски десен, какъвто е животът между 14 и 19 годишна възраст. Реших да я направя от мукава, защото вкъщи имаме една много стара, направена от мукава френска книжка, която децата ми много обичат. По картинките в тази книжка тяхната баба (моята свекърва) се е учила да говори преди повече от 80 години. По картинките от същата книжка е изговарял първите си думи и моя съпруг, по нея проговаряха и моите деца. Прецених, че напомнянето за старата детска книжка ще напомня на дъщеря ми за нещо много мило и ценно в живота й. Размерът на книгата-албум е 21 на 21 сантиметра, кориците са с дебелина 1,5 мм., а вътрешните страници - с дебелина 1 мм. Но, стига приказки, ето вижте Гимназиалната книга-албум на Патриция:


Патриция сама избра името на своя албум-книга:


Прецених, че медальонът, освен за красота, може да служи и за по-удобно захващане на ластика-закопчалка:


Естествено в гимназиалните години, човек не се отдава само на ученето:


А това е поглед към вътрешната част. Книгата стана с 12 страници. За първата година (8 клас) използвахме само една, а за всяка следваща са предвидени по две страници. Така накрая ще останат 3 страници, на които евентуално ще сложа снимки от изпращането в училище и абитуриентския бал (живот и здраве!):Това са подробности от вътрешните страници:Това е гръбчето на книгата:


Преди малко споменах, че книгата е от мукава, съдържа доста страници, вмъкнах етикети, разделители, страници от паус, карта на Европа, на която дъщеря ми да отбележи пътуванията си, доста джобове, в които да поставя важни за нея неща. Сега, когато книгата е само наполовина запълнена, дебелината й е около 4 сантиметра, а най-дебелите спирали за подвързване са с дебелина около 3,2 сантиметра. Ето моят начин за справяне с този проблем:


Не затворих напълно спиралата, за да могат да се отварят свободно страниците. Вързах панделката, като връзка на корсет, така листите не се измъкват.

Понеже тази книга ще бъде разнасяна, показвана, разлиствана и разглеждана стотици пъти, реших, че й трябва "дрешка", която да я пази:


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


9 коментара:

 1. Прелестен проект! Да го напълни с много щастливи спомени гордата му притежателка!

  ОтговорИзтриване
 2. Страхотна книга за спомени си измислила и сътворила. Изпипан е всеки детаил и "дрешката" на книгата много ми хареса :)

  ОтговорИзтриване
 3. Идеята е прекрасна, а реализацията ѝ - просто чудна! Страхотна е! Пожелавам ѝ да я пълни само с прекрасни спомени и много положителни емоции! =)

  ОтговорИзтриване
 4. Страхотна книга!!! Детето сигурно подхвръква от възторг!
  Дано се напълни с прекрасни спомени - всеки има нужда от такива!

  ОтговорИзтриване
 5. Фантастична е! Сигурна съм, че хлапето е много щастливо, а след години ще е една от най-любимите му вещи.

  ОтговорИзтриване
 6. Прекрасен начин да запазиш ценните спомени живи :) Поздравления за идеята и за изпълнението

  ОтговорИзтриване
 7. Уникална книга, със всичките тези технологии все повече започнаха да изчезват дневници, албуми. Преди имахме и лексикони :)) Много ми харесва и пожелавам да я напълни с много емоции и вълнуващи моменти :)

  ОтговорИзтриване

01 09 10