9 април 2013 г.

Символиката на цветовете

Замисляли ли сте се някога, какво послание носи всеки един цвят, какво внушава и до какво води? И защо всъщност, творейки нещо, подсъзнателно сме пожелали да използваме точно тези определени цветове? Зададох си тези въпроси, точно когато реших да направя картичка за предстоящия рожден ден на най-близката ми приятелка. Разрових из нета и попаднах на една стара, но доста изчерпателна статия по въпроса. Е вярно, свързана е с цветовете, използвани при WEB дизайна, но символиката си е символика във всички случаи.

Тъй като, много отдавна не съм оцветявала на крафт картон (всъщност, май съм го правила само веднъж, но наистина беше отдавна), реших че изображението ще бъде оцветено на крафт картон, т. е. ще бъде в топлите земни тонове. Разгледах почти всичките си дигитални печати и прецених, че искам да е фея, при това на Sara Burier. И макар, че имам още няколко нейни печата, които все още не съм оцветявала, отново избрах Lady Of Opal. Това е третото ми оцветяване на тази фея, ако се захвана с нея още веднъж, сигурно ще я оцветя със затворени очи. След това, започнах да подбирам допълнителните цветове, като тук вече се обърнах към символиката. Избрах топло синьо (което в таблицата с асоциациите, незнайно защо са нарекли Морска вълна 2), защото носи усещане за мекота, успокоение и  свежест. Моята приятелка работи толкова много, в една изключително напрегната среда и наистина се нуждае от мекота и успокоение. Тя също като мен, обича да остава сама и да се отдава на тишината. Вторият цвят, който избрах е светло виолетов, защото е цветът на медитацията, спокойствието и духовността, любимите занимания на Мая. Всъщност последното, което бих казала за нея е, че е със спокойна природа, но нищо, повече спокойствие не вреди. Но стига обяснения, ето това се получи от голямото мислене:


Този път пропуснах напуканите ефекти по крилата на феята. Реших да я оставя максимално нежна. Е не можах да се лиша напълно от екстрите и оцветих крилата и роклята й със златен брокат. Най-светлите участъци, подсилих с бял молив:




От вътрешната страна сложих лист от същото блокче, като на лицевата:


Докато рових в нета, видях, че имало цяла наука за цветове и дори и терапия с цветове... така, че грабвам маркерите и терапевтично се заемам със следващата картичка :)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


11 коментара:

  1. Наистина много нежна, топла и успокояваща! Самия печат в съчетание с тези цветове допълнително подсилва символиката, която си искала да пресъздадеш. На един дъх прочетох поста и сега запалена още повече по темата.
    Една жълта с отенъци на кармин усмивка в мрачното сиво-синьо утро!

    ОтговорИзтриване
  2. Ако щеш и сто пъти да я оцветиш тази картинка, пак няма да ми писне, защото, както сама отбелязваш - цветовете носят посланието. А при теб това полагане или влагане на послание е толкова по "калиграфски" изпипано, че няма как човек да не се наслаждава всеки път, когато зърне твоя работа. Чудесна е :)ххх

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна! Харесва ми нежната комбинация на цветове, която си подбрала.

    ОтговорИзтриване
  4. Приказна е! Ако не знаех, нямаше никога да позная, че е оцветена на крафт картон! Звучеше ми абсурдно, но се е получил страхотен резултата, както винаги при теб. Браво. Чакам следващата цветотерапия:)

    ОтговорИзтриване
  5. Вили, страхотни земни, топли и успокояващи тонове си ни показала! <3 Твоята картичка беше единственото нещо, което успя да ме сгрее в това студено утро, защото от 2 дни ни спряха парното... :D
    Оцветяването на крафт картон се е получило просто ЗАШЕМЕТЯВАЩО! <3 Искрени адмирации! :) Ще ми се и аз да опитам, след тази огромна доза вдъхновение, но като знам какъв съм лаик, ще оплескам всичко... :)
    Усмихнат ден ти желая!
    Чакам следващия шедьовър!
    ХОХО

    ОтговорИзтриване
  6. Феята ти е буквално като оживяла след товето оцветяване - косата, кожата, лицето, всичко е така умело оцветено, че просто е уникално!

    ОтговорИзтриване
  7. Beautiful and your colouring is amazing. Colette xx

    ОтговорИзтриване
  8. Вили, ти винаги оцветяваш страхотно, но това с крафт картона е нещо наистина специално - получило се перфектно!Поздравления за пореден път! Да ти е жива и здрава приятелката!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасна картичка Вили!Невероятна е !

    ОтговорИзтриване
  10. Защо ли няма емотикони тук...сега бих използвала само човечето, на което му пада челюстта...Уникална!!!

    ОтговорИзтриване

01 09 10